TürkçeİngilizceAzericeArapçaRusçaAlmancaFarsçaUkrayna

Siğil Nedir? Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Siğiller toplumda birçok insanda bulunan cilt lezyonlarıdır. HPV virüsüne bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu yazımızda siğiller neden olur, siğiller nasıl tedavi edilir, iz kalmadan siğil tedavisi nasıl yapılır gibi sorunların cevapları ayrıntılı olarak aktarılacaktır.

Siğil tedavisinde dondurma, elektro koter, lazer ve radyo frekans yöntemi ile siğiller tedavi edilebilmektedir. Siğiller bulaşıcı lezyonlardır. Bu nedenle fark edilir edilmez tedavi edilmesi önerilmektedir.

Siğil Neden Oluşur?

Siğil hemen hemen toplumda herkeste görülebilen, kişinin kendisinde olmasa bile mutlaka başka birinde gördüğü bir cilt lezyonudur.

Siğiller HPV ismi verilen virüslerden kaynaklanan ve genellikle iyi huylu olan cilt lezyonlarıdır. Ancak makat ve genital bölgede bulunan bazı türlerin kanserleşme, rahim ağzı kanseri, makat kanseri gibi kanserlere neden olma riski bulunmaktadır. HPV virüsünün yüzden farklı türü bulunmaktadır. Virüsün türüne göre siğilin konumunda farklılıklar gözlenmektedir. (1)

Siğil Türleri Nelerdir?

Siğiller oluştuğu bölgeye göre 6 ya ayırılmaktadır. Bunlar;

Common Warts (Yaygın Siğiller)

Plantar (Ayak siğilleri)

Filiform ( Yüz bölgesi siğilleri)

Flat (Düz Siğiller)

Periungual (Tırnak Siğilleri)

Kondilom (anal-genital siğiller)

Vücudun farklı alanlarında ortaya çıkan siğillerin her birinden farklı tip ve türde HPV virüsleri sorumludur.

Yaygın Siğiller

Common warts yani yaygın siğiller tıbbi olarak verruca vulgaris olarak da isimlendirilir. Being yani iyi huylu lezyonlardır. Kanserleşme eğilimi göstermezler. HPV virüsünün 2 ve 4 numaralı tipinden kaynaklanır. El ve ayaklarda konumlanır. Renk olarak pembemsi tonlardadır. Nadir de olsa kendi kendine geçen yaygın siğiller bulunmaktadır.

Yaygın siğillerin görülme sıklığının tespit edilmesine yönelik yapılan araştırmalar genç ve orta yaşlı nüfusun yaklaşık olarak %10 unda bu sorunun olduğunu tespit etmiştir. [2]

Yaygın Siğiller
Elde Yaygın Siğil

Ayak Siğilleri (Plantar)

Ayak altında konumlanır. 1 ve 2 numaralı HPV tipine bağlı olarak oluşur. İyi huyludur. Ayak altında olması nedeniyle zaman zaman nasırlarla karıştırılmaktadır.

Siğiller yapısı itibari ile herhangi bir şikayete neden olmazlar. Ancak bazı durumlarda lezyonun konumu rahatsızlığa neden olmaktadır. ayak altında oluşan lezyonlara buna örnek olarak verilebilir. Ayrıca yaygın siğillerden farklı olarak dışarı doğru değil deri altına doğru büyürler. Bu durumda yürüme esnasında rahatsızlığa neden olabilmektedir.

Ayak-Tabani-Sigili-
Ayak Tabanı Siğili

Yüz Bölgesi Siğilleri (Filiform)

Birkaç milimlik bir sapla deriye bağlı olan siğillerdir. Yapısından dolayı saplı siğiller olarak da anılırlar. HPV nin 1,2,4,27 ve 29 tipinden kaynaklanır. Yüz bölgesinde ve saçlı bölgede görülür.

Estetik kaygıya neden olmasının yanı sıra erkeklerde bulunan siğiller tıraş esnasında kanamaya neden olabilmektedir. Bu tür durumlar siğillerin normalden daha hızlı yayılmasına da neden olmaktadır.

Yüzde Siğil

Tırnak Siğilleri (Periungual)

Siğiller normal şartlarda ağrıya neden olmazlar. Ancak bazı siğiller baskıya maruz kalan alanlarda bulunabilir. Baskıya maruz kalan siğiller ise ağrıya neden olur.

Tırnak altında ve ayak tabanında bulunan siğiller ağrıya neden olabilen siğillerdir. Her türlü siğilin yayılma ve bulaşma riskinden dolayı tedavi edilmesi önerilir. Özellikle tırnak altında olanların büyümesi ağrıya neden olduğu için tedavisinin geciktirilmemesi önemlidir.

tırnak siğilleri

Düz Siğiller (Flat)

Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde görülen siğillerdir. Flat siğiller düz siğiller olarak bilinir. Diğer türlere göre daha küçük ve yüzeyseldirler. (2-3mm). HPV virüsü olup, tip 3,10,28 ve 49 numaralı virüsler düz siğillere neden olmaktadır. Sıklıkla yüz ve kollarda görülen bir siğil türüdür. [3]

HPV nin 6 ve 11 numaralı tipinden kaynaklanır. Kadınlarda görülen rahim ağzı kanserinin büyük bir kısmının nedeni genital siğillerdir. Kondilomlar özellikle derinin nemli alanlarında ve sürtünmenin fazla olduğu alanlarda görülürler. [4]

Kondilom (Anal – Genital Siğiller)

El, yüz ve vücudun diğer alanlarında ortaya çıkan siğiller kanserleşme eğilimi göstermezler. Ancak anal ve genital bölgede ortaya çıkan siğiller hem diğer siğillerden daha hızlı yayılır ve bulaşır hem de kanserleşme riski taşır.

Siğile neden olan HPV virüsünün 100 den fazla farklı tipi bulunmaktadır. Bunlardan 40 tanesinin analve genital siğillere neden olduğu bilinmektedir. HPV virüsünü anal ve genital siğillerle ilişkilendirilen türleri kanser riskine göre “yüksek riskli” (tip 16, 18, 31, 33, 45, 52 ve 58 gibi) veya “düşük riskli” tip 6 ve 11 gibi) olabilir.

HPV tipine göre rahim ağzı (serviks) kanseri ve makat kanserine neden olabilmektedir. Rahim ağzı kanseri teşhisi konan kadınlar arasında yapılan bir araştırmada kadınların tamamında HPV virüsüne rastlanmıştır. Her HPV kansere neden olmaz ancak rahim ağzı kanseri vakıalarında HPV virüsüne bulgusuna rastlanmaktadır. [5]


HPV Virüsü Nasıl Bulaşır

HPV virüsü kuluçka evresi olan bir virüstür. Kuluçka evresi ile anlatılmak istenen virüsün kişi ile temas eder etmez değil de temastan çok sonra da aktif olarak siğil oluşumlarına neden olmasıdır. Yapılan çalışmalar kuluçka evresinin yaklaşık olarak 2 hafta ile 8 ay arası olarak tespit edilmiştir. [6]

Virüs vücuda yerleştikten sonra aktif olmak için uygun zamanı bekler. Bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlar HPV nin aktifleşmesi için uygun olan zamanlardır. Bağışıklık sistemi ve genel vücut direnci yüksek kişilere virüs bulaşma olsa dahi aktifleşmeme ihtimali bulunmaktadır.

HPV Nasıl Bulaşır?


Virüs temas yoluyla bulaşmaktadır. Nadiren de olsa virüsü taşıyan kişinin eşyalarından veya kullandığı alanlardan bulaşma riski de bulunmaktadır. Makat bölgesinde ve gential bölgede görülen siğillerin bulaşma nedeni büyük oranda cinsel ilişkidir.

Siğiller Nasıl Tedavi Edilir?


Siğillerin tedavisi genel cerrahlar ve dermatoloji uzmanları tarafından yapılmaktadır. Dermatoloji uzmanları siğilleri krioterapi yani dondurma yöntemi ile tedavi etmektedir. Bu uygulamada lezyonlara sıvı azot enjekte edilmektedir. Siğilleri yok etmesine karşı sağlıklı dokulara zarar verme riskinden dolayı tavsiye edilen bir uygulama değildir. Genel cerrahi uzmanları ise RF ( radyo frekans) yöntemini tercih etmektedir.

Bu yöntemle siğiller ameliyatsız yani kesi ve dikişe gerek kalmadan, sağlıklı dokular zarar görmeden kolaylıkla tedavi edilebilmektedir.

Radyo Frekansla Ameliyatsız Siğil Tedavisi

Radyo frekans cihazı sağlık alanında sıklıkla kullanılan bir cihazdır. Cihaz radyo dalgalarını ısı enerjisine dönüştürmektedir. Cihazının yüksek ısısı yaymasına karşın hassas bir şekilde ayarlanabilmektedir. Bu sayede siğiller istenilen ölçüde ciltten milim milim buharlaştırılır. Sağlıklı dokular zarar görmez. Sağlıklı dokular zarar görmediği için neredeyse hiç iz kalmadan tedavi gerçekleştirilmiş olur.

Radyo Frekansla Kondilom Tedavisi

Kondilom tedavisi diğer siğillerle aynı yöntemle yapılır. Ancak kanserleşme riski olan bu siğillerin tedavisi konusunda bazı hususlara dikkat edilmelidir.

Kondilom tedavisinde bütün siğiller mutlaka aynı seansta temizlenmelidir. Aksi halde tek bir siğil kalsa bile hızlı bir şekilde yayılabilir. Bu durum uygulanan tedavinin başarısız olmasına neden olabilir.

Tüm siğiller temizlense bile bazı bireylerde yeni siğil oluşumları görülebilir. Bu nedenle kondilom tedavisinde tedavi kadar takip de önemlidir. Başarılı bir tedavi için mutlaka hastanın belirli aralıklarla kontrole çağırılması ve yeni siğil oluşumları varsa bu siğillerinde temizlenmesi gerekmektedir. Ancak bu şekilde siğillerden tamamen kurtulmak mümkündür.

İdea Klinik Ankara da kondilom tedavisi radyo frekans yöntemi ile yapılır. Tedavi sonrasında hasta belirli aralıklarla ücretsiz kontrole çağırılır. Kontrollerde yeni siğil oluşumları görülürse bu siğillerde temizlenir. 3 kontrolde yeni siğil oluşumu görülmemesi durumunda tedavi sonlandırılır.

Radyo Frekansla Siğil Tedavisinin Avantajları

Radyo frekansla siğil tedavisinde kesi ve dikiş olmaz, sağlıklı dokular zarar görmez. Bu sayede neredeyse hiç iz kalmaz. Aynı seansta bütün siğiller tedavi edilebilir.

Radyo frekansla siğil tedavisi için ön hazırlık gerekmez. Tedavi muayene sonrasında hemen yapılabilir. Tedavi sonrasında ise herhangi bir bakım yapılması gerekmez.

İdea Klinik Ankara’da siğil muayeneleri ücretsizdir. Ücretsiz muayene randevusu için 0532 350 25 87 numaralı hattımızı arayabilirsiniz. Ayrıca whatsapp hattımıza fotoğraf yollayarak sanal muayene uygulamamızdan da yararlanabilirsiniz.

Kaynaklar

1.Luria, L., & Cardoza-Favarato, G. (2021). Human papillomavirus. StatPearls [Internet]. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448132/

2.Sever, S. (2005). Tedaviye Dirençli Verruka Vulgaris ve Verruka Plantaris Olgularında Skuarik Asit Dibütil Ester Tedavisinin Etkinliği. Tıpta Yayınlanmamış Uzmanlık Tezi, Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Kliniği, İstanbul. http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/tez/pdf/deri_zuhrevi/dr_sertac_sever.pdf

3.Leiding, J. W., & Holland, S. M. (2012). Warts and all: human papillomavirus in primary immunodeficiencies. Journal of Allergy and Clinical Immunology130(5), 1030-1048. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23036745/

4.http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/tez/pdf/deri_zuhrevi/dr_sertac_sever.pdf

5. Al Aboud, A. M., & Nigam, P. K. (2020). Wart (plantar, verruca vulgaris, verrucae). StatPearls [Internet]. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK431047/

6.Anic, G. M., & Giuliano, A. R. (2011). Genital HPV infection and related lesions in men. Preventive medicine53, S36-S41. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3495069/

2 comments

  1. Kliniğinizde anal kondilom koterizasyonu yapılıyor mu ve ücret bilgisi verebilir misiniz?

    • evet yapılıyor. Ücret siğillerin yoğunluğuna göre muayene ile belirleniyor. Muayenelerimiz ücretsiz. Muayene olarak ücret bilgisi alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp Destek
İletişim