Kondilom Nedir?
Toplumda siğil olarak bilinen cilt lezyonlarının makat ve genital bölgede olan türüne kondilom ismi verilmektedir. Bu lezyonların oluşma nedeni HPV ismi verilen bir virüstür. Ve bu virüsün 100 den farklı çeşidi bulunmaktadır. Farklı tipte olan virüsler farklı bölgelerde lezyon oluşmasına neden olmaktadır. Bu bölgede lezyon oluşturan tip 6 ve 11dir.
Neden Olur?
Kondilom HPV nin bulaşmasına bağlı olarak oluşur. Sorun virüs kaynaklı olması sebebiyle bulaşıcıdır. Büyük çoğunlukla cinsel ilişki yoluyla kişiden kişiye geçmektedir. Ek olarak kondilom bulunan kişinin şahsi eşyalarının kullanılması da bulaşmaya neden olabilir. Toplu kullanılan alanlar özellikle hamam, sauna gibi ıslak zeminler virüs için daha uygun alanlardır.
HPV Etki Mekanizmasi
HPV kuluçka evresi bulunan bir virüstür. Kuluçka evresinden kastedilen virüsün kişiye bulaşır bulaşmaz aktif olması yerine uygun zamanı bekleyerek aktif olmasıdır. Yapılan çalışmalar virüsün kuluçka evresinin 2 hafta ile 8 ay arasında tespit etmiştir. Yani virüs kişiye temas ettikten sonra 8 ay boyunca pasif kalıp sonrasında aktifleşebilir. Aktif olan virüs kondilomların ortaya çıkmasına neden olur.
HPV Nasıl Aktif Olur?
İnsan vücudu yapısal olarak birçok virüs ve hastalıkla savaşmak için yeterli donanıma sahiptir. Ancak bağışıklık sisteminin zayıflaması vücudun virüslerle ve hastalıklarla savaşma gücünü düşürmektedir.Bağışıklık sisteminin zayıflaması HPV nin aktif olması için uygun bir zemindir. Kişinin bağışıklığının zayıflaması ile HPV aktif olur ve kondilom oluşur.
Kondilom Nasıl Görünür? Belirtileri Nelerdir?
Kondilomlar siğillere benzer lezyonlardır. Teker teker ya da toplu halde bulunurlar. Genellikle karnabahar görünümlü cilt renginde ya da ciltten biraz koyu renklidirler.
Siğiller genital ve makat bölgede kaşıntıya neden olabilmektedir. Bu bölgelerde oluşan kaşıntılar kişileri toplumda zor durumda bırakabilmektedir. Nadirende olsa siğiller kanama yapabilmektedir.
Kondilom ile alakalı yapılan araştırmalar hastalığın en çok 20-24 yaş arasındaki genç nüfusta görüldüğünü tespit etmiştir. (1) Ayrıca bağışıklık sistemi zayıf olanlarda da virüsün yerleşmesi daha kolaydır.
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4168266/
Kondilom Nasıl Tedavi Edilir?
Kadınlar sıklıkla kondilom tedavisi için jinekoloji alanını tercih ederler.Acak jinekologlar bu konuda yalnızca yönlendirme yaparlar. Sorun genital ve makat bölgesinde oluşması nedeniyle makat uzmanları yani progtologlar tarafından yapılmaktadır. Proktoloji oldukça geniş çaplı olan genel cerrahinin makat bölgesi alanına yoğunlaşmış alanıdır. Genel cerrahlara ek olarak dermatoloji uzmanları da kondilom tedavisi uygulamaktadır.
Dermatoloji uzmanları krioterapi, genel cerrahlar ise lazer, radyofrekans ve koter uygulamalarını kullanmaktadır.
Krioterapi
Dermatoloji uzmanları siğillere sıvı azot enjekte ederek dondururlar. Bu durum zaman zaman sağlıklı doku kaybına veya siğillerin tamamının temizlenmemesine neden olabilir.
Lazer
Lazer cihazı sağlık ve kozmetik alanında sıklıkla kullanılmaktadır. Lazer cihazı yüzeysel ve koyu renkli cilt lezyonlarında etkili bir şekilde kullanılmaktadır. Ancak siğiller ciltten kabarık ve ten rengine yakın olması nedeniyle lazer cihazı ile tam anlamıyla temizlenemeyebilir. Bu nedenle lazer tekniğinin kondilom tedavisinde yeterli olacağını söylemek doğru olmayacaktır.
Elektrokoter
Elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştüren koter cihazı özellikle ameliyatlarda neşter mantığı ile başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. Aynı şekilde yüksek ısısı ile benlerin, siğillerin buharlaştırılmasında da kullanılmaktadır. Koter cihazının mantığı sıcak bir nesnenin plastiğe dokunduğu zaman plastiğin eriyerek buharlaşması gibidir.
RadyoFrekans
Mantığı koter tekniği ile aynıdır. Amaç cihazın yüksek ısısı ile siğillerin ciltten temizlenmesidir. Tek fark kullanılan cihazlar arasındaki farktır. Rf cihazı koter cihazına göre daha hassas ayarlanabilen bir cihazdır. Bu sayede buharlaştırılmak istenen alanda derine inmeden ufak dokunuşlar ile ben hücreleri buharlaştırılır. Koter cihazının gücü daha yüksektir. Bu nedenle ben gibi küçük yapılarda çukur oluşturma riski bulunmaktadır. Rf cihazının hassas ayarı sayesinde bu teknikte öyle bir risk bulunmamaktadır.
Makat ve genital bölgesinde ortaya çıkan siğillerin temizlenmesinde de RF cihazı kullanılmaktadır. Cihazın hassas ayarı sayesinde bu bölgelerdeki siğiller başarılı bir şekilde buharlaştırılmaktadır.
Tedavi Süreci
Kondiloma sebep olan hpv virüsünün kuluçka evresi olduğundan bahsetmiştik. Tedavi esnasında oluşmuş bütün siğiller temizlense bile kuluçka evresi tamamlanamadan yeni kondilomlar oluşabilir. Bu nedenle tedavi süreci sonrasına mutlaka rutin kontroller yapılmalı. 6 ay süre ile yeni kondilom oluşup oluşmadığı takip edilmeli, oluşmuş ise yayılma olmadan müdahale edilmelidir.
HPV Kansere Neden Olur Mu?
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında en sık görüleni HPVdir. Yapılan bilimsel bir çalışmada elde edilen verilere göre kadınlarda ortaya çıkan rahim ağzı kanserinin %100 ve anüs kanserinin %90 sebebi HPVdir. (2)-(3). Kansere neden olması riski ve bulaşıcı olması nedeniyel kondilomların fark edilir edilmez tedavisi önerilir.
2– https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2780052/#r17221-1
3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2636411/
Kondilom Nasıl Tedavi Edilmez?
Halk arasında siğillerin tedavisi ile alakalı oldukça farklı rivayetler bulunmaktadır. Örneğin bunlardan birisi elma sirkesidir. Hiçbir tedavi edici özelliği olmayan elma şirkesinin makat veya genital bölgeye uygulanması mantıklı değildir. Siğilleri yok etmediği gibi asitli olması nedeniyle bölgedeki sağlıklı dokuya zarar verebilir.