Benleri olan insanlar tarafından en çok merak edilen konu benlerin alınmasının kanserleşmeye neden olup olmadığıdır. Bu yazımızda kanserleşme eğiliminde olan benler ayrıntılı olarak ele alınacaktır.
Ben Nedir? Neden Olur?
Benler tıbbi olarak nevüs olarak adlandırılmaktadır. Ciltte renk düzeni melanin ismi verilen hücreler tarafından düzenlenmektedir. Bu hücrelerin belirli bir bölgede toplanması benlerin oluşmasına neden olmaktadır. Hücrelerin neden belirli bir bölgede toplandığı henüz tespit edilememiştir. Benler yapısal olarak ciltten kabarık veya yüzeysel olabilir. Renkleri de kahverengi, pembemsi, ten rengi, siyah, kırmızı veya mavi olabilir.
Nevusler genellikle iyi huylu cilt lezyonlarıdır. Estetik kaygı dışından bir sağlık sorununa neden olmazlar. Ancak bazı benler kanserleşme riski taşımaktadır. Bu benleri kişilerin ayırt etmesi için ABCDE kuralına göre benlerini değerlendirmesi önerilir. Belirtilerden bir veya birkaçının görülmesi halinde mutlaka doktora başvurulmaldır.
Kanserleşen Benler Nasıl Anlaşılır?
Kanserleşen benler tıbbi olarak melanom olarak kategorize edilir. Bu benlerin anlaşılabilmesi için tüm dünyada kabul gören ABCDE kuralına başvurulur. Kural ilk olarak 1985 yılında ABCD olarak ortaya çıkmıştır. Ardıdan 2004 yılında ABCDE olarak genişletilmiştir. ABCDE kuralı ile ilgili ayrıntılı bilgi için aşağıdaki linkte bulunan makaleyi inceleyebilirsiniz.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4345927/
ABCDE Kuralı
Assymmetry ( Asimetri) : Benin bir yarısının diğer yarısına benzeyip benzememesi, simetrik olup olmaması
Border ( Sınır): Benler kenarlarının ( çevresinin) girintili
çıkıntılı olup olmaması
Color ( Renk): Ben içerisinde renk değişimleri olup olmaması, alacalıbir görünüme sahip olması
Diameter ( Benin Çapı) : 6mm çapından büyük olan benlerde kanserleşme riski daha fazladır.
Evolution ( Değişim): Bende değişimler meydana geliyorsa kanserleşme riski bulunabilir.
ABCDE kuralına göre benlerin asimetrik olmaması yani ben içerisinde farklılıklar görülmesi, sınırların düzensiz ve girintili çıkıntılı olması, renk düzensizliği bulunması, çapının 6 mmden büyük olması ve zaman içerisinde değişim göstermesi benlerin kanserleşme riski olduğu anlamına gelmektedir. Ayrıca kişide bulunan benlerin sayısının 60 dan fazla olması da riski arttıran bir faktördür.
Kanserli Ben Alınır Mı? Benin Alınması Kanserleşme Yapar Mı?
Ben hakkında en çok merak edilen iki sorun ben alınması kanser yapar mı ve kanserli benlerin alınıp alınamayacağıdır. Benlerin alınması kanserleşme yapmaz. Aksine kanserleşme riskini ortadan kaldırır. Kanserleşme riski olan benlerin alınmasının da herhangi bir zararı bulunmaz. Hatta böyle bir risk olduğunu düşünülen benlerin kanserleşmeyi önlemesi için mutlaka alınması tavsiye edilir.
Ben Aldırmak İçin Hangi Doktora Gidilir?
Ben alma işlemi genel cerrahlar ve dermatoloji uzmanları tarafından yapılmaktadır. Dermatolji uzmanlarının uyguladığı tedaviler daha sınırlı iken genel cerrahi uzmanları bütün benleri alabilir.
Dermatoloji uzmanları benlere ilaç enjekte ederek çürümesini sağlar. Bu uygulamaya krioterapi ismi verilir. İlacın sağlıklı dokulara da zarar verme riskinden dolayı tavsiye edilmez.
Genel cerrahi uzmanları ben tedavisinde lazer, radyo frekans ve elektrokoter uygulamalarını kullanılır. Lazer tedavisi yüzeysel benler için uygundur. Koter ve RF tedavisi ise kabarık benler için tercih edilmektedir. Kullanılan cihazların yüksek ısısı sayesinde benler ciltten iz kalmayacak şekilde temizlenir.