TürkçeİngilizceAzericeArapçaRusçaAlmancaFarsçaUkrayna

Basur Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hemoroid ya da halk arasında ki tabiri ile basur anal bölge hastalıkları arasında ilk sırada yer almaktadır.  Kadın, erkek, genç, yaşlı herkesi yakından ilgilendiren bu sorundan korunmak oldukça kolay olup, yazımın sebepleri kısmında bu yönde bilgiler bulacaksınız.

Basur Hastalığı (Hemoroid) Nedir?
Tekrar belirtmek gerekirse isimleri sadece hemoroid ve basur olarak bilinmektedir. Mayasıl yani anal dermatit ise bu hastalık ile alakası olmayan bir tür cilt hastalığıdır. Basur daha çok toplardamarlarda genişlemeye neden olan bir tür damarsal hastalıktır. Bacaklarda sıkça görmeye alışkın olduğumuz varis ile benzer bir yapısı bulunmaktadır.

basur belirtileri nelerdir

İç ve Dış Olmak Üzere İkiye Ayrılır: Hastalığın bir diğer önemli yönü ise iki gruba ayrılmasıdır. En sık görülen iç hemoroid rektum içerisinde olup, dış hemoroid ise kalça dediğimiz yani anüs çevresinde ortaya çıkmaktadır.

İç Hemoroid Evreleri Bulunmaktadır: Rektum içinde kanama ile ortaya çıkan iç basur hastalığında 1’den 4’e kadar evreler bulunmaktadır. İlk çıktığında 1. Evre olan iç basur kısa sürede 2. Derece haline gelmekte ev genişleyen toplardamar rektum içerisinde meme şeklinde algılanmaktadır.

Hemoroid Memesi Nedir? Aslında öyle bir şey yok, toplumda basur memesi dendiği için bende bu şekilde yazıyorum. Memeden kasıt rektum iç kısmındaki toplardamarın bir hayli genişleme ve genleşme sarkma halidir. Önlem alınmadığı sürece bu genişleme anüs dışına taşacak şekilde olmaktadır. Öyle ki 4. Derece basur hastalarında hemoroid memesi olarak adlandırılan toplardamar sürekli dışarıda durmaktadır. Bu kısmı yazmaktaki asıl maksadım insanların hemoroid memesini patlatma vs gibi düşünceleri olması nedeni ile alakalıdır. Patlatmak istediğiniz önemli bir damar olup, sürekli kan geldiği için sakın patlatma, kesme gibi hataya düşmemelisiniz. Kanamayı durdurmanız çok zor olabilir.

Basur Neden Olur?
Nedenlerine baktığımızda insanların hatası ve dikkatsizliği ortaya çıkmaktadır. Sadece hemoroid değil birçok damarsal hastalıkta durum bu şekilde olmaktadır. Hemoroid hastalığında sorunun kaynağı toplardamarlarda aşırı basınç diyebiliriz. Buna neden olan durum ise tuvalette dışkılamada yapılan hatalardır.  En önemli hata dışkılama esnasında gereksiz ıkınma alışkanlığıdır. Ikınmaya neden olan ise kabızlık dediğimiz Konstipasyon problemidir. Tabii ki ıkınma sadece dışkılama esnasında değil aynı zamanda normal doğumda da olduğu için anne adayları da ciddi risk taşımaktadır. Tabii ki bu risk sizi normal doğumdan alıkoymamalıdır. Çünkü normal doğum anne ve bebek sağlığı için en güzelidir. Şimdi hemoroid nedenlerine başlıklar halinde bakalım.

Kabızlık: Sorunun temel kaynağı yukarıda da belirtiğim gibi konstipasyon olup, insanlar dışkılama yapmak için uzun süre tuvalette zaman geçirerek ıkınma ile ihtiyaçlarını gidermeye çalışmaktadır.

Ikınma: Dışkılama ihtiyacınızı ıkınarak yapmak son derece tehlikelidir. Çünkü nefesinizi tutarak yaptığınız ıkınma işlemi özellikle toplardamarlarda yüksek basınca neden olmakta ve buna bağlı olarak başta hemoroid olmak üzere nadiren de olsa bacaklardaki toplardamarlarında genişlemesine neden olarak varis hastalığını da tetiklemektedir. Tabii ki bu ıkınma sadece dışkılama ile sınırlı kalmayıp, aynı zamanda normal doğum yapan anne adaylarında da oluşur.

Fazla Kilo: Bir diğer nedeni ise fazla kilolar ve ağır kaldırmak gereken işler olmaktadır. Böylesi bir işiniz varsa dikkatli çalışmanız gerekir. Aynı şekilde uzun süre ayakta çalışmanızı gerektiren işler varis nedeni olduğu kadar hemoroid problemi içinde ciddi risk oluşturmaktadır.

Hemoroid Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

Öncelikle hastalık 2 gruba ayrıldığı için belirtileri, şikayetleri ve hatta tedavisi de farklı olmaktadır.  Bu nedenle basur belirtilerine göz atarken sorunu iç ve dış olarak ayırarak ele alacağız. Hazırsanız iç basur ile başlayalım.

İç Hemoroid Belirtileri (Kanama, Memeleşme)
Toplumda en sık görülen iç hemoroid olup, yukarıda da belirttiğim gibi rektum iç kısmında kalın bağırsağın son kısmına yakın bir noktada ortaya çıkmaktadır. Bu bölgede sinirler olmadığı için ilk başlarda ağrıya neden olmazlar. En belirgin hali dışkılama esnasında kanama problemidir. Tabii ki kanama sadece hemoroid  ile alakalı olmadığını bilmelisiniz.

Dışkılama Esnasında Kanama: İç hemoroid ortaya çıkışında en önemli etken kanama olup, genelde dışkılama esnasında oluşur. Normal zamanlarda herhangi bir kanama vs görülmez. Dışkılama esnasında oluşmasının nedeni ise dışkının hemoroide temas ederek onu tahriş etmesi kanamaya neden olmaktadır. Tekrar belirtmek gerekirse kanama sadece hemoroid hastalarında olmaz. Aynı şekilde anal fissür dediğimiz makat çatlağı olanlarda da kanama görülür. Aradaki belirgin fark hemoroid hastalarında ağrı ve can yanması olmazken anal fissür hastalarında ise dışkılama esnasında dayanılması zor can yanmasına neden olur. Yeni evre yani 10-15 günlük sorunlarda ağrı 3-4 dakikada kendiliğinden geçerken kronik hale gelmesinde ise 3-4 saat daha devam etmektedir.

Rektum İç kısmında, Şişlik, Meme: İç hemoroid hastalarında görülen bir diğer belirti ise rektum iç kısmında meme denilen toplardamarın genişlemesi halidir. Doktorlar hastalığı anlamak için rektal tuşe dediğimiz parmakla muayene yaparak rektum iç kısmında meme olup, olmadığına bakarlar. Gerçi son zamanlarda anal endoskopi dediğimiz cihazla rekum iç kısmı görüntülendiği için parmakla muayene adım adım bırakılıyor. Toplardamar genişledikçe hemoroid evresi artmaktadır. 2. Derece olduğunda belirgin hale gelen meme 3. Derece olduğunda anüs dışına çıkarak hayli belirgin hale gelir. 4. Derece olması halinde ise artık toplardamar sürekli anüs dışında yer almaktadır.

Rektum Dış Kısmında Şişlik: Yukarıda da belirtildiği gibi sorun 4. Derece olduğunda toplardamar öylesine genişlemiş olur ki rektum dış kısmına çıkarak pembe şişlik halini alır. Normalde ağrıya neden olmayan iç hemoroid problemi bu şekilde tromboze yani boğularak ciddi anlamda ağrıya neden olmaktadır.

Dış Hemoroid Belirtileri Nelerdir?
Evet arkadaşlar yukarıda ele aldığımız detaylar genelde rektum iç kısmında ortaya çıkan iç basur belirti ve şikayetleri olup, şimdi ise dış basur olarak adlandırılan ve genelde anüs çevresinde şişlik şeklinde ortaya çıkan sorunu ele alalım.

Anüs Çevresinde Şişlik: İlk belirti başlıkta da yer aldığı gibi anüs çevresinde şişlik şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Boyutu nohut tanesi gibi olabileceği gibi daha büyük şişlikler şeklinde karşımıza çıkabilmektedir.

Ağrı: İç hemoroid normalde 4. Dereceye kadar yani anüs dışına çıkana kadar sorun olmazken dış hemoroid ise sinirlere daha yakın noktada olması nedeniyle ağrı yapabilmektedir.

Kaşıntı: Aynı şekilde gerek iç gerekse dış basur hastalarında kaşıntı sık görülen bir durumdur.

Hemoroid Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

1 Haftadan uzun süreli makatta kanama, kaşıntı, şişlik, akıntı vs gibi durumlarda mutlaka bir doktora müracaat etmeniz gerekir. Pe ki bu şikayetlerin neden olduğunu bulmak için hangi bölüme, hangi uzmana muayene olmak gerekiyor? Hemen bu detayları görelim.

Hemoroid İçin Hangi Doktora / Hangi Bölüme Gitmeliyim?
İnsanlar hemen hemen her sorunda dahiliye yani iç hastalıkları uzmanlarını tercih etmektedir. Makat bölgesinde görülen hastalıklar ve şikayetler için dahiliye maalesef yeterli değildir. O nedenle tercihimiz genel cerrahi uzmanlarından yana olmalıdır. Onların arasında da bir tercih yaparak Proctoloji yani (makat hastalıkları) uzmanını seçmelisiniz.

Hemoroid Muayenesi Nasıl Yapılır?
Sadece 5 dakika gibi kısa bir işlem olup, ilk etapta gözle muayene yapılır. Çünkü dış hemoroidler anüs çevresinde olduğu içi gözle görülür. Sorun rektum iç kısmında ise bu sefer rektal tuşe dediğimiz parmakla kontrol yapacaktır. Rektum içinde şişlik olup, olmadığını parmakla ya da anal endoskopisi dediğimiz ince ucunda kamera olan bir cihazla yapacaktır. Bu şekilde yaşadığınız sorun kolayca tespit edilmektedir.

Nasur Nasıl Geçer?
Hastalığı teşhis ederken doktor iç hemoroid için aynı zamanda evresini de tespit etmektedir. Bunun nedeni uygulanacak olan tedaviyi belirlemektir. Dilerseniz ilk olarak iç basur tedavilerini tanıyarak başlayalım.

Lazerle Hemoroid Tedavisi: Erken teşhis sağlık alanında her zaman önemlidir. Sorunu ilerletmeden tedavi olduğunuzda daha basit yöntemlerle ve daha ekonomik bir şekilde sağlığınıza kavuşursunuz. İç hemoroid 1. Ve 2. Derece iken doktora başvurmanız halinde lazerle tedavi yapılabilir. Kanamalı hemoroid hastalarında özellikle etkili olan bu yöntemde oluşan ve oluşmakta olan meme yüksek ısı ile tahrip edilerek yok edilir.

Lastikle Boğma Yöntemi: Orijinal adı Rubber Band Ligation olan hemoroidi lastikle boğma yöntemi 3. Dereceye kadar olan tüm hastalarda uygulanmaktadır. Yapılışı 5 dakika gibi kısa bir sürede yapılmakta olup, vakumlu bir cihaz ile meme bir araya toplanarak vücuda en yakın noktaya lastik halka takılmaktadır. Buradaki amaç memeye kan gelmesini engellemektedir. Kan gelmediği ya da çok az geldiği için oluşan meme zamanla küçülerek lastik halkanın olduğu yerden koparak düşmektedir. Aşağıda yer alan videoda nasıl yapıldığı gösterilmektedir.

THD (Transanal  Hemorrhoidal Dearterialization) İç basur problemi 4. Yani son evreye geldiğinde yukarıda bahsi geçen Lazer ve lastikle boğma yöntemi işe yaramayacaktır. Bunun içinde kısa adı THD olan Transanal  Hemorrhoidal Dearterialization yöntemi uygulanmaktadır. Klasik ameliyatlara göre birçok üstünlüğü bulunmaktadır. Yapılışında ilk olarak hemoroid memelerine kan taşıyan onların var olmasını sağlayan damarlar ultrason ile tespit edilip bağlanmaktadır. RBL’de olduğu gibi basur memelerine kan gelmediğinde küçülür ve yok olur.

Dış Basur Tedavisi Cerrahi Yöntemler Uygulanır: Yukarıda bahsi geçen uygulamalar sadece iç basur hastalarında uygulanır. Dış basur probleminiz varsa tedavide genel cerrah ameliyatla kesip almaktadır.

Basur Bitkisel Tedavisi Yalandan İbarettir
Evet arkadaşlar yukarıda sorunun çözümüne yönelik bilimsel uygulamalar yer almış olup, günümüzde yaygın olan bitkisel tedaviler ki çoğunluğu tuzaktan ibarettir, basur hastalarında hiçbir işe yaramaz. Öyle ki geçtiğimiz günlerde hemoroid kremi olarak satılan bir çok ürünün üreticisi ve satışını yapanlara 300 Bin TL’ye varan para cezası kesilmiştir. Hemoroid ilaçları ise ağrı, şişlik ve kaşıntının geçici olarak ortadan kaldırılmasına yönelik olup, yine hastalığı tedavi edici özelliği yoktur.

Hemoroid Tedavi Ücretleri Ne Kadar?
Gördüğünüz gibi çeşitli tedavi yöntemleri olup, bunların farklı olması tedavi ücretlerinde değişkenliğe neden olmaktadır. Ücretler belli sabit olmasına karşın sizdeki sorunun ne olduğu hangi evrede olduğu bilinmeden fiyat verilemez. Bunun için IDEA Kliniklerde SGK’lı hastalara tedavi ücretlerinde %50 indirim yapılmaktadır.

Sorularınızı Doktorlarımıza Sorun
Basur hastalığına dair şimdilik aktaracaklarımız bu kadar olup, ayrıca farklı bir sayfada tedavileri yine ele alınacaktır. Dilerseniz aşağıda yer alan soru ve yorum formundan sorularınızı genel cerrahi uzmanlarımıza sorabilirsiniz. En kısa sürede sizlere bu sayfada yanıt vereceğiz.

https://www.ideaklinik.com/basur-hemoroid-nedir-neden-olur-belirtileri-nelerdir.html
https://www.hemoroidklinigi.com

basur belirtileri nelerdir

16 comments

  1. Sadece üç ildemi tedavi yapılıyor
    Op.Dr.Adil Altınsoy
    Ankara,İstanbul, İzmir ve Bursa’da şubelerimiz var.

  2. hemoroid hastalığında genetik faktörler ne kadar etkilidir
    Adil ALTINSOY
    Genetik faktörlerin ne kadar etkili olduğunu söylemek zor,ama hastalığın en belirgin sebebi dışkılama alışknlığıdır

  3. HEMOROİD TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR
    TEŞEKKÜR EDERİM
    Op.Dr Adil ALTINSOY
    Cerrahi müdahale,lastikle boğma ,lazer hastalığınıza hangisi uygunsa muayene sonunda belli olur

  4. Hocam bu lastikle boğmanın videosunu izledim acaba işe ne zaman dönebilirim
    Op.Dr Adil ALTINSOY(proctoloji uzmanı)
    Hemen dönebilirsiniz .İstirahat gerekmez

  5. Hocam geçen yıl hemoroid oldum birkaç günlük ilaç tedavisiyle kurtuldum.bu yıl yeniledi,genel cerrahi uzmanlarının vermiş olduğu ilaçları kullanmama rağmen makat ağzında bulunan ve artık içeri girmeyen bir adet basur çok acı ve yanma hissi veriyor.bir haftalık ilaç tedavisi etki göstermesi.ne yapmalıyım

  6. saat kaca kadar acık
    Op.Dr.Adil Altınsoy
    Saat 17 ye kadar. Gelmeden randevu alınız

  7. hocam 5aydır botoksluyum tam iyileşemedim çatlağın üstüne bastırınca acıyor normalde agrı yok ve catlağın kenarları hafif şiş ve beyazımsı renkte yani cilt renginden farklı duruyor , normal midir?
    Op.Dr.Adil Altınsoy(proctoloji)
    Botoxun etkisi 4-6 aydır Tedaviden fayda gördün ise bir botox daha yapılabilir.Anlattığına göre iyileşme olmuş

  8. HOCAM VARİS TEDAVİSİNDE KILCAL DAMARLARA UYGULANAN LAZERİN BİR TEHLİKESİ VARMIDIR

    • Hakan: Sağlık alanında kullanılan lazer zararlı ışınlardan arındırıldığı için hiç bir zararı ya da yan etkisi yoktur.

      Op. Dr. Nihat Aydın

  9. Dr bey emboli atmış hastalar içinde hemorid, laser, fissürü tedavisi uygulanabiliyor mu

    • Zerrin: Sorunda tam olarak ne demek istediğin anlaşılmıyor. Hemoroid ile fissür (makat çatlağı) farklı hastalıklardır.

  10. Iyi aksamlar 4.derece iki tane hemoroit ve saat 6 yönünde anal fissurum var tedavi olmak istiyorum açık ameliyat olmak istemiyorum ne yapmaliyim

  11. Ben oraya muaniye için gelmiştim. Muaniye ücretsizdi. 2. gelişimde tekrar muaniye ücretsiz mi hocam geleceğim de

  12. Kan sulandırıcı kullananlarda da hemoroid tedavisi yapıyor musunuz kesip mi gelmek gerekir ilacımızı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp Destek
İletişim